2011. december 9., péntek

ŐSZI ZÖLDSÉGES RAKOTT TÉSZTA

/MACCHERONI AL GRATIN/


Hozzavalok (4 szemelyre):

35-40 dkg nagy formatumu szaraz teszta (maccheroni v. tortiglioni)
1/2 fej karfiol
1/2 fej brokkoli
20-30 dkg sutotok
2-3 ujhagyma, vagy kis darab hagyma
3 dl besamell martas
20 dkg (juh) sajt
3 dkg reszelt Parmezansajt
csipet safrany (fakoltativ)
1-2 friss olasz kolbasz (fakoltativ)
so, bors, 2 kanal olivaolaj

A karfiolt es a brokkolit rozsakra szedjuk, forro sos vizben roppanosra fozzuk.

A sutotokot kis kockara vagjuk, es egy serpenyoben az olivaolajon 4-5 percig lassan
sutjuk, ezutan hozzaadjuk a finomra vagott (uj) hagymat, 2-3 perc mulva pedig a
kis darabokra tepkedett friss kolbaszt. Nehany percnyi sutes utan hozzaadjuk a
parolt karfiolt es brokkolit, melyeket kis darabokra szedunk, es felretesszuk.

A meleg besamellmartast sozzuk es boven borsozzuk, belereszeljuk a (juh)sajt
3/4-et, es elkeverjuk a Parmezansajttal.

A tesztat kifozzuk, leszurjuk.

Egy magas falu jenai talat kivajazunk, es belehalmozzuk a tesztat, ratesszuk a
zoldseges ragut, ovatosan osszekeverjuk, majd pedig a besamell martast, azzal
is ovatosan atforgatjuk.
A maradek sajtot a tetejere reszeljuk, es forro sutoben kb. 15-20 perc alatt
atsutjuk.
A sutobol kiveve konyharuhaval letakarjuk, es 10-15 percig "pihentetjuk".

(ha safranyt is hasznalunk, azt a meleg besamell martasba keverjuk.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése