2012. január 24., kedd

OLASZ PARADICSOMOS VADDISZNÓ-PÖRKÖLT POLENTÁVAL

/SUGO DI CINGHIALE CON POLENTA/

 Hozzavalok:

1 - 1,2 kg vaddisznohus
1 uveg testes szaraz vorosbor
2 db 40 dkg-os paradicsomkonzerv
1 voroshagyma, 1 nagy szal sargarepa
1 nagy szal halvanyitozeller (vagy fel zellergumo)
4-5 szegfuszeg, so, bors, olivaolaj
csipet szerecsendio - (fakultativ)

Ahhoz, hogy egy finom paradicsomos ragut kapjunk, feltetlenul pacolni
kell 1 ejszakan keresztul a vaddisznohust.
A sargarepat, zellert es hagymat tisztitas utan nagyobb darabokra vagjuk, es
a szegfuszeggel egy nagy jenai talba tesszuk.
A hust megmossuk, es a zoldsegekhez adjuk, felontjuk vorosborral, celofannal
letakarjuk, es a hutoszekrenybe tesszuk, 1 ejszakan at pacolni hagyjuk.

Masnap leszurjuk, a vorosbort felfogjuk, a hust kivesszuk, felretesszuk.
A zoldsegeket vizsugarral leoblitjuk, es aprora mixeljuk.
Egy kuktaba 3-4 evokanal olivaolajat ontunk, es 4-5 percig paroljuk rajta a
zoldsegmixet. Hozzaadjuk a hust, atforgatjuk, es kb. 10-15 percig - neha
megkeverve) paroljuk. Egy merokanalnyi paclevet ontunk ra, es tovabbi 5
percig fozzuk.
Ekkor hozzaadjuk a 2 paradicsomkonzervet, sozzuk, borsozzuk, a kuktat lezarjuk.
1 orahosszaig fozzuk.

A kuktat - miutan mar nincs benne nyomas - felnyitjuk, a ragut nyitott kuktaval
kb. tovabbi 15-16 percig fozzuk.


Tojasos metelt tesztaval (tagliatelle, pappardelle), vagy polentaval talaljuk.

En gyors fozesi ideju - 10 perc - polentat hasznalok mar evek ota.
Elkeszitese:


2 liter vizet felteszek forrni, sozom.
Vekony sugarban beleontok fel kg polentat, kozben egy fakanallal egyfolytaban
keverem, hogy ne csomosodjon ossze.
Beledobok 7-8 dkg vajat, es kb 10 dkg reszelt Parmezansajtot, borsozom,
es allandoan kevergetve 10 perc alatt keszre fozom, kozben, ha tul suru lenne,
hideg tejjel higitom (nalam kb 2-3 pohar tej kellett).
Azonnal talalom, a maradekot pedig egy kiolajazott jenai talba ontom, elsimitom,
igy amikor megdermed - szepen tudom szeletelni, es grillen atsutni, koretkent
felhasznalni. (sutoben is at lehet melegiteni a polenta szeleteket)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése