2012. május 4., péntek

Virtù

Turelem, kemeny munka, figyelem.
A sok-sok hozzavalon kivul ezek a is fontos elemei ennek a tartalmas olasz
levesnek, ami a kozep Italia-i Abruzzo tartomanyban terjedt el, a szulovarosa Teramo.
Gyakorlatilag a "tel temetese" es a csirazo, viragzo tavasz unneplese ez a majus 1-en
- altalaban nagy mennyisegben - elkeszitett etel elsodleges kuldetese; a telrol fenmaradt
maradek alapanyagok felhasznalasa, a spajz uritese, valamint a friss tavaszi friss termenyek
egyesitese.
A "virtù" gyakorlatilag egy nagyon gazdag "minestrone", zoldsegleves; amelyben a millionyi
zoldsegen kivul a kredencben tartott pacolt sonka utolso, feltve orzott darabja is nagy
szerepet kap. Pasta-t, vagyis szaraz tesztat (van aki tojasos tesztat) is foznek bele.
Majus 1-en a itteni ettermekben, falusi turizmusokban, gazdasagokban, es egyszeru
otthonokban nagy, szinte ipari mennyisegu "virtù" fo, akar "elvitelre" is lehet rendelni.
Aprilis 30-an mar nagy elokeszuletek folynak, ekkor kezdik el elokesziteni az alapanyagokat.
Beaztatjak a a szaraz huvelyeseket, osszedaraboljak a zoldsegeket.
Majus 1-en hajnalban 7 (!) oran keresztul fozik. 

Szaraz huvelyesek: tobbfajta szarazbab, csircseriborso, lencse
Friss tavaszi zoldseg: zoldborso es lobab
Zoldsegek: burgonya, sargarepa, zeller, cukkini, articsoka, bietola, tobbfele salatafele,
karfiol, kelkaposzta, edeskomeny, cikoria, spenot.
Fuszerek: fokhagyma, hagyma, majoranna, petrezselyemzold, zsalya, kakukkfu, kapor,
bors, pirospaprika, vadmenta, anizs, bazsalikom
Husfelek: sonka, sertes bőre, daralt marhahus, szalonna, sertes laba - fule, bacon, apro
husgombocok.
Teszta: kulonbozo formaju es meretu szaraz, illetve tojasos gyurt teszta
Egyeb hozzavalok: olivaolaj, so, bors, feherszalonna, paradicsomle

Elkeszitese nagy vonalakban:
A szaraz huvelyeseket egesz ejszakara hideg vizbe aztatjuk.
A sonka nagy hosszu csontjat a sertes borevel megfozzuk (az elso fozovizet kidobjuk).
A zoldsegeket, husokat megfozzuk, a szaraz huvlyesekkel egyutt.
Egy gigantikus meretu fazekban az olajon megfuttatjuk az osszevagott fuszereket, es
az osszes zoldseget beleboritjuk. A huslevessel higitjuk. Lassan fozzuk.
Egy kulon nagy edenyben megfozzuk a tesztakat, es a leveshez adjuk, fakanallal
ovatosan elkeverjuk. Talalaskor boven megszorjuk reszelt Parmezannal.

Ezeket a fotokat az Internetrol vettem:


Ezt pedig mi kaptuk abban a falusi turizmusban, ahol majus 1-en elmentunk ebedelni:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése