2013. július 18., csütörtök

RAKOTT PADLIZSÁN

/PARMIGIANA DI MELANZANE/



Az egyik leghiresebb olasz etel. Na, erre aztan Isten-igazabol el lehet mondani, hogy "Ahany haz - annyi Parmigiana" :-) Az esetek tobbsegeben a padlizsan szeleteket olajban sutik, mielott lisztben (vagy + tojasban) megforgattak, van, aki sonkat is rak koze, vagy finomra vagott fott tojast.
En regota kiserletezek az egeszsegesebb valtozattal. Tobb evtized tapasztalata alapjan (es nem huzom tovabb a szot) kozreadom a legjobb (altalam) valtozatot:

Hozzavalok (kb 6 szemelyre):

5-6 padlizsan
2 nagy mozzarella (vagy 3-4 kicsi)
3-4 dl paradicsomszosz (en marhahussal es zoldsegekkel oszefozottet hasznalok)
reszelt Parmezansajt
2 felvert tojas, bors

A padlizsanokat megmosom es tisztitom, 6 szeletre vagom mindet, es sutopapirral belelt tepsibe rakom.
Megkenem olivaolajjal, es enyhen sozom, 190 fokos sutoben 15 percig sutom egyik oldalat, aztan
megforditom, es tovabbi 10 percig sutom masik oldalat.
Ez a muvelet hosszu, hiszen 1 gaztepsibe kb 10 szelet fer, de az eredmeny megeri.



A mozzarellakat aprora vagom, vagy vekonyan felszeletelem.
A tojasokat felverem, es boven borsozom.



Egy jenai talat kikenek vajjal vagy margarinnal, es kibelelem sult padlizsan szeletekkel.
Vekonyan megkenem paradicsomszosszal, teszek ra a vagott mozzarella sajtbol, 2-3 evokanalnyi
tojassal megontozom, es megszorom reszelt Parmezansajttal.
Addig folytatom a retegezest, amig tart a hozzavalokbol.



200 fokos sutoben kb 20-25 perc alatt pirosra sutom.


Talalas elott erdemes konyharuhaval letakarni, es kb fel orat pihenni hagyni.
Igy osszernek az izek, es a mozzarella sajt sem lesz nagyon nyulos.

Nagy kockara vagva tanyerokba talalom. Friss bazsalikom levellel diszitem.



1 megjegyzés: