2014. január 26., vasárnap

RIZSES - SPENÓTOS CSIRKELEVES

/BRODO DI POLLI CON SPINACI/

Nagyon finom, tartalmas leves, előnye, hogy a levesben főtt rizs süriti.....

 Hozzavalok:

40-50 dkg kicsontozott csirke felsocomb, vagy ugyanennyi mell
fel bogre rizs
1 liter husleves (leveskockabol is jo)
1 nagy voroshagyma
2 evokanal aprora vagott kapor (fakultativ)
2-3 evokanal citromle
2 evokanal olivaolaj, so, bors
20-25 dkg friss (!) spenot (el is maradhat, de melyhutott nem jo)


A megtisztitott, aprora vagott hagymat az olajon uvegesre paroljuk.
Radobjuk a feltenyernyi darabokra vagott hust, es kisse megforgatjuk a hagyman.
Hozzaadjuk a rizst, es a levessel felengedjuk. Sozzuk, borsozzuk.
Nagy langon felforraljuk, es kb 15 percig fozzuk.
Ekkor lehuzzuk a tuzrol, es lefedve allni hagyjuk, amig a rizs a levet magaba szivja.


Azutan a husokat kiemeljuk, es falatnyi darabokra vagjuk.


A fazekban maradt rizses levet turmixoljuk, vagy kezi mixerrel kremesitjuk (nem
fontos teljesen kremesre mixelni, inkabb durvabbra, rusztikusra.)
A csirkedarabokat beleszorjuk, es ha kell, olyan surusegure higitjuk, amilyenre
a levest szeretnenk.
Ujra felforraljuk, es beledobjuk a megmosott, megtisztitott spenot leveleket,
3 percig kozepes langon fozzuk. Citromlevel pikanssa izesitjuk, talalaskor
vagott kaporral megszorjuk.
(Megjegyzes: mivel az en hutoszekrenyemben szinte mindig van friss edeskomeny,
eleg sokat hasznalom - a zoldjet szoktam kapor helyett hasznalni, bizonyos etelekbe.
Valamint "megbolondithatjuk" egy keves friss reszelt gyomberrel, amit a hagymas alapra
teszunk, de akkor vegkepp hagyjuk ki belole a kaprot) 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése