2015. február 7., szombat

GRILLEZETT POLENTA-KORONGOK GORGONZOLA MÁRTÁSSAL, GOMBÁVAL ÉS FÜSTÖLT SONKÁVAL

............. a polentához (kukorica kásához) többféle finom szószt lehet késziteni. Olaszországban
elég elterjedtek a paradicsomos alapu szószok, raguk, babbal, lencsével, vad-husokkal,
kolbásszal, de többféle halas- tenger gyümölcseivel készült raguk is népszerüek. Ettem már 
gombával, zöldborsóval és jófajta házi nevelésü kacsával is. A "fehér" tipusu szószok nem
annyira népszerüek, de azért megtalálhatók. Pedig isteni finom a sajtszószos, most ezt
irom le... vagyis egyik változatát.-
Az instant polenta ma már a modern konyha része, megtalàlható az üzletek polcain,
és nehány perc alatt készen van, nem kell 40-45 percet a tüzhely mellett állni és kevergetni :-)
Általában 1 pohàr polentához 3 pohàr viz kell.


Hozzavalók: (6 személyre)

30 dkg intant polenta
9 dl- 1liter viz
25 dkg pikans GORGONZOLA sajt
25 dkg friss gomba
15 dkg fustolt /pacolt sonka
1/2 pohar tej
so, olivaolaj, friss petrezselyemzold


Egy edenybe felforraljuk a vizet, enyhen sozzuk, es beleontjuk a polentat,
gyorsan elkeverjuk, hogy ne csomosodjon meg. Allando keveres kozben
nehany perc alatt megfozzuk, hogy ne legyen nagyon suru, meg follyon,
hogy ki tudjuk onteni az edenybol. Ha kell a vizet utana potoljuk.
Egy teglalap alaku jenai talat olivaolajos ecsettel kekenunk, es beleontjuk
a forro polenta masszat. Langyosra/ vagy teljesen kihutjuk.

A tejet beleontjuk egy edenybe, beletordeljuk a sajtot, es lassu tuzon
melegitjuk, amig a sajt elolvad. Addig fozzuk, amig el nem erjuk a kivant
suruseget.
A gombat megtisztitjuk, es egy serpenyoben keves olivaolajon (vaghatunk
bele 1 gerezd fokhagymat) 10 perc alatt megparoljuk, meghintjuk vagott
petrezselyemzolddel.


Egy masik serpenyoben (teflon) olaj nelkul atsutjuk a vekony sonka szeletek
mindket oldalat, majd vekony csikokra vagjuk.

A kihult polentabol korongokat szurunk (kb 8-10 cm-es atmeroju, de
negyszogletes darabokat is vaghatunk), 2-3 korongot egy tanyerra helyezunk,
szedunk ra a sajt-szoszbol, meghivjuk a gombaval, a pirirott sonka csikokkal,
es meghintjuk meg friss vagott petrezselyemzolddel.
Talaljuk.

Megjegyzes: A kiszurt korongokat grillen atsuthetjuk, en ezt a fazist kihagytam.
A polentat langyosra hutottem, es ugy szurtam ki es talaltam.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése