2017. január 26., csütörtök

MANDULACSÓK PUDING

/BUDINO AGLI AMARETTI/

......... az olasz "amaretti" Olaszország bármelyik élelmiszer üzletében megtalálható, és
ez a finom mandula-illatú puding ennek az őrleményéből készül.... a tetején vékony réteg
karamellell.


HOZZÁVALÓK: 

10 dkg étcsokoládé
20 dkg amaretti (mandulacsók)
3 dl tej
15 dkg cukor
3 tojás
3 evőkanálnyi fekete kávé (lefőzött)
vanilia (fakultativ)



A tejet felforraljuk egy edényben, ha vaniliát is használunk, akkor azzal együtt.
Kihűtjük. (a vanilia rudat eltávolitjuk)

Az étcsokoladét viz-gőzben felolvasztjuk.
Az amaretti-ket finomra őröljük.

10 dkg cukorral jól felverjük a 3 egész tojást. (csipet só mehet bele)
Hozzáadjuk a felolvasztott étcsokoládét, a fekete kávét, a tejet és a végén
az megőrölt amarettiket.

Elkészitjük a karamellt: a megmaradt 5 dkg cukrot 1 evőkanál vizzel egy
kis lábosba tesszük, és lassú tűzön addig melegitjük, amig szép világosbarna
karamellt kapunk. (ne keverjük evőkanállal, mert ráragad a karamell, én
hurkapálcikával kevertem meg néha)

5-6 kis teflon pudingforma aljára öntünk a karamellből, és elosztjuk az amarettis
masszát, nem baj, ha majdnem tele lesznek, mert nem nőnek meg.
A formákat egy olyan magas falú tepsibe rakjuk, hogy a formáknak legalább
a felééig viz érjen (viz-gőzben sütjük).
160 fokra előmelegitett sütőbe tesszük, és 1 órahosszáig sütjük (40 perc
után alufóliàval takarjuk le, hogy ne barnuljanak meg!).
Langyosra hűtjük, és néhány órahosszára hűtőbe tesszük (nem feltétlenül
szükséges).
Tálaláskor tányérra boritjuk, csokoládé forgáccsal, tejszinhabbal, esetleg
apró gyümölcsökkel diszitjük.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése